Barnløshed – Kan akupunktur hjælpe?

Graviditet og akupunktur

Barnløshed akupunkturMange undersøgelser har vist at akupunktur påvirker menstruationscyklussen ved at have en neuroendokrin indvirkning på kroppen. Det betyder, at forskellige kombinationer af akupunkturpunkter spiller en rolle i frigivelsen af de hormoner, der er ansvarlig for regulering af kvinders cyklus. Forskning har vist at akupunkturbehandling kan:

1. Skabe balance i de reproduktive hormoner ved, at øge kroppens endorfin-niveau

Ved at reducere stress kan akupunktur reducere barnløshed (http://www.chiro.org/). Når vi er under langvarige stressede situationer producerer den menneskelige krop et hormon kaldet Kortisol. Kortisol frigives i hjernen og ændrer hjernens neurokemiske balance, som kan forstyrre hypofysen og derved ændre niveauet af kønshormoner i kroppen. På grund af den fine balance mellem hypothalamus, hypofyse og forplantningsorganer kan stress være i stand til at forhindre en kvindes ægløsning.

Stress kan også forårsage spasmer i æggelederne og i livmoderen, dette kan forstyrre implantation. Akupunktur modvirker stress og kortisol ved at få hjernen til at frigive endorfiner. Endorfiner har kraftig beroligende virkning på hele kroppen, og det forklarer også, hvorfor akupunktur er så afslappende.

2. Øge blodgennemstrømningen til de reproduktive organer

Kombinationer af specielle akupunkturpunkter og teknikker har vist sig at øge blodgennemstrømningen til de reproduktive organer. Sundt blod og sund kost vil give æggestokkene og livmoderen mere næring. Stigning i sund blodgennemstrømning kan øge sundheden for follikelcellerne og æggene, og derved også  til foring af livmoderen for at den giver et mere gæstfri miljø for et foster.

Ved hjælp af akupunkturbehandlinger øges blodgennemstrømningen til æggestokkene. Gonadotropin terapi menes at være ansvarlig for en stigning i antallet af follikler og endnu vigtigere kvaliteten af æg og derved efterfølgende embryoner. Dette gælder især for kvinder, der har svært ved at blive gravide enten på grund af alder eller tidligere uregelmæssige cyklusser.

3. Styrket immunsystemet for at forebygge immunologiske komplikationer og reducere inflammation

Det er vigtigt at styrke immunsystemet. De endorfiner som hjernen frigiver ved akupunktur kan øge mængden af hvide blodlegemer, T-celler og antistoffer i kroppen, og derved øge kroppens immunitetsniveau.  Dette er specielt vigtigt, hvis der er immunologiske årsager til infertilitet.

Et overaktivt immunsystemet kan give betændelse i kønsorganerne. Dette gælder især for kvinder med endometriose. Der er mange fordele ved at bruge akupunktur, kostterapi og kosttilskud (såsom omega-3 fedtsyrer), disse kan effektivt reducere den inflammatorisk immunrespons.

4. Forøgelse af effektiviteten af IVF medicin og reduktion af bivirkningerne

Når et par starter med en god kvalitet på æg, sæd og livmoderslimhinde er chancerne for assisteret reproduktiv terapi kraftigt steget. Hvis man ser bort fra, hvilken betydning alder har for æg-kvaliteten, er der meget der taler for at kost, livsstil og den generelle sundhed spiller en vigtig evne til at få en god og sund graviditet.

Når et par forbereder fremtiden ved at maksimere deres iboende fertilitet, kan de fortsætte med assisteret reproduktionsteknologi terapi, hvor de med sikkerhed ved, at de har de bedste chancer for at det lykkedes. IVF medicin kan bidrage med mere til de æg, som allerede fodres med næringsrigt blod i et hormonrelateret afbalanceret miljø. Akupunktur kan også bidrage til at mindske bivirkningerne hos nogle kvinder. Ved at fremme balancen er kvinder tilbøjelige til ikke at føle dramatiske følelsesmæssige udsving.  Samtidig kan følelser, ubehag i maven, forstoppelse, hedeture og hovedpine også behandles.

5. Forbedring af sædkvalitet, motilitet og morfologi

Akupunktur fremhæver den positive sundhed og kan give en betydelig forbedring i antallet og kvaliteten af sæd.

I to undersøgelser der blev offentliggjort i det medicinske tidsskrift, Archives of andrologi i september/oktober 1997 og i Andrologia i januar 2000, undersøges det, hvordan akupunkturbehandlinger forbedrer ufrugtbare mænds sædkvalitet. Undersøgelsen viste en signifikant forbedring i de samlede funktionelle sædceller, antallet af levedygtige sædceller, og det samlede antal sædceller pr udløsning efter en måneds akupunktur behandling.

Kombination af traditionel kinesisk medicin og vestlig medicin

Det er blevet mere udbredt, at vestlige forskere og læger fremhæver effektiviteten af traditionel kinesisk medicin. I en artikel fra det videnskabelige tidskiftet: Fertilitet og sterilitet i december 2002 gennemgår forfatterne, de eksisterende beviser for den rolle som akupunktur spiller i behandlingen af barnløshed (infertilitet). En række undersøgelser viser, at akupunktur øger muligheden for at behandle barnløshed, herunder ved IVF. Årsagerne til denne effekt er endnu uklar, men der er planlagt yderligere undersøgelser.

Dr. Wolfgang Paulus (Den Kristelig-Lauritzen-Institut, Ulm, Tyskland) og hans kolleger foretog en undersøgelse, hvor at halvdelen af en gruppe på 160 kvinder, der var ved at gennemgå IVF blev randomiseret til at modtage akupunktur behandling før og efter æg opsætningen. Hos kvinder som fik akupunktur, blev nålene placeret på steder, der menes at påvirke de reproduktive faktorer (for eksempel ved at forbedre blodtilførslen til livmoderen). I denne gruppe blev flere gravide sammenlignet med dem, der ikke fik akupunktur (43% versus 26%), hvilket tyder på, at akupunktur kan bruges til at forbedre muligheden for graviditet.

En alternativ diagnose, som kan bidrage til at forklare mandlig og kvindelig barnløshed (infertilitet) kaldes Lever Qi stagnation. En person, der lider af dette, er ofte vred, frustreret, depressiv og angstfuld.

Dr. Secondo Fassino (University School of Medicine, Torino, Italien) og kolleger optog personlige karakteristika hos 156 infertile og 80 frugtbare par, og målte deres grad af psykopatologi. Når forskerne delte par i forhold til typen af barnløshed: organiske, funktionelle eller ubestemte – fandt de, at angst, depression, og en tendens til vrede undertrykkelse kunne forudsige diagnosen: organisk eller funktionel barnløshed(infertilitet) hos kvinder med 97% nøjagtighed.

For ufrugtbare mænd var angst en vigtig uafhængig prædiktor for funktionel barnløshed, hvilket øgede sandsynligheden for at have denne form for barnløshed med fem gange, mens depression havde mest effekt på organisk barnløshed. I modsætning til kvinder synes vrede ikke at have indflydelse på barnløshed hos mænd. Disse resultater tyder på at psykiske problemer kan bidrage til funktionel barnløshed.

Det er klart at yderligere forskning er nødvendig for fuldt ud at forstå virkningsmekanismer af akupunktur ved behandling af infertile patienter. Ikke desto mindre er det min opfattelse, at det bedste scenarie for enhver barnløshed patient er at tilbyde dem enhver rimelig mulighed, som kan hjælpe dem med at løse deres sygdom. Fra et klinisk perspektiv giver det mening at benytte akupunktur til behandlingen af infertiale patienter.

Mere offentliggjort forskning

Indflydelsen af akupunktur på gravide patienter, som gennemgår assisteret reproduktionsteknologi terapi.

Fertilitet & Sterilitet, Vol.77, No. 4, april 2002.

Undersøgelsen viste, at i en gruppe bestående af 160 kvinder, hvor 80 blev behandlet før og efter ægopsætningsfasen af IVF, havde de en 15,66 % stigning i at få succes med implanteringen af fostre. Dette bygger på teorien om, at akupunktur får det centrale nervesystem til at slappe af, og derved holder livmoderen fra at kontraherer under g efter indgrebet.

Denne effekt af akupunktur blev genbekræftet i 2006, da Fertilitet & Sterilitet offentliggjort to lignende undersøgelser, der viste en 13% og 18% implantation succesrate.

Reduktion af blodgennemstrømnings i livmoderens arterier ved hjælp af elektro-akupunktur.

Human Reproduction, Vol.11, No. 6, 1996.

Denne undersøgelse fastslået at akupunktur med elektro-stimulation kan normalisere blodgennemstrømningen i de reproduktive organer. Dette er især nyttigt ved ældre kvinder, »ringe responders” og kvinder med tynde livmoderslimhinder. Behandling to gange om ugen i 4 uger op til en IVF-cyklus viste at livmoderens arterie blodgennemstrømning steg dramatisk i denne tid. Dette førte til en tykkere livmoderslimhinde hos kvinder. En tilsvarende undersøgelse viste at denne behandling øgede antallet af follikler hos kvinder, der havde været mærket “ringe responders”. Akupunktur behandling for infertile (barnløshed) kvinder intracytoplasmatisk sperm injektion. Dr. Sandra L. Emmons, Dr. Phillip Patton, Medicinsk Akupunktur, et tidsskrift for Læger som Læger Forår / sommer 2000 Vol.12, No. 3

Dårlig Prognose: En kur?

Fertilitet & Sterilitet, Vol. 81, No. 3, april 2004.

Denne undersøgelse kombineres de to første protokoller, der er nævnt her, og omhandler akupunktur til kvinder, der havde en dårlig prognose – høj FSH, lavt livmoderblodgennemstrømning, osv. De kvinder, som fik akupunktur blev betragtet da så få graviditets satser var svarende til den gode patients prognose og så gik de på at vise, at akupunktur gruppen havde en højere fødselsrate end med de gode prognose patienter.

Effekt af akupunktur til behandling af sperm parametre hos mænd, der lider af subfertility relateret til lav sædkvalitet.

Siterman S, Eltes F, Wolfson V, Zabludovsky N, Vartoov B. Institut for Kinesisk Medicin, Tel Aviv, Israel. Archives of andrologi, 1997 Sep-Okt; 39 (2) :155-61

Denne undersøgelse rapporterede, at efter 5 ugers behandling to gange om ugen, havde mænd med stor sperm leverfunktion øget deres fertilitet markant. Forbedringer blev set i alle funktionelle sædceller. Denne undersøgelse bekræfter, at akupunktur kan forbedre sperm-motilitet.

Kvantitativ vurdering af sædceller ultrastruktur efter akupunkturbehandling for idiopatisk mandlig barnløshed (infertilitet).

Jian Pei, Ph.D., Erwin Strehler, MD, Ulrich Noss, MD, Markus Abt, ph.d., Paola Piomboni, ph.d., Baccio Baccetti, ph.d., og Karl Sterzik, MD Fertilitet & Sterilitet 2005; 84:141-7.

Denne undersøgelse viste, at mænd med nedsat fertilitet, der modtog akupunktur behandlinger to gange ugentlig i 5 uger fik følgende resultater:

  • Median procenten og antallet af sunde sædceller i den samlede ejakulatet steg med betydelige forbedringer i både acrosome og nukleare position og former.
  • Gradvist motilt sæd steg fra et gennemsnitlig procentdel på 44,5% til 50% på grund af forbedring af axonemal mønster, axonemal form og tilbehørsfibre.

Denne undersøgelse viser effekten af akupunktur behandling på sædcellerne ved at identificere de molekylære ændringer, der finder sted. Tidligere undersøgelser af den samme gruppe viste, at akupunktur forbedrer sædkvaliteten, befrugtningen og graviditet.