Orientalsk medicin mod Allergi

Kinesisk medicin og urterMed foråret, solskin og blomster kommer vind og pollen, som for mange mennesker betyder begyndelsen på allergisæsonen. Træpollen er den mest udbredte pollen i foråret. Græs og ukrudtspollen sker i slutningen af foråret og sommeren. Luftbårne skimmelsporer kan findes næsten året rundt, det gælder også andre fælles allergigener såsom støv, støvmider m.v.

Mange håndkøbsmidler symptomlindre. Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) tager i stedet for fat på årsagerne til allergi og behandler  hele mennesket med fokus på at få immunsystemet i balance.

Hvad er allergi?

Allergisk rhinitis eller høfeber er et eksempel på forstyrrelse i immunsystemet. Der sker en hurtigt fysiologisk ændring i immunsystemet, der kan medføre kløende øjne og hals, tilstoppede bihuler, nysen, astma og diarré. Eksponeringen for et allergen såsom træpollen udløser en frigivelse af IgE antistoffer. Disse antistoffer knytter sig til hvide blodlegemer kaldet mastceller. Cellerne er oftest placeret i lungerne, øvre luftveje, huden og foringen af maven. Når cellerne bliver stimuleret, frigiver de en række kemikalier, herunder histamin, som producerer de allergiske symptomer.

IgE-medieret allergi giver næsten øjeblikkelige symptomer, der kan være livslange. Der er findes også allergiske reaktioner, som kan være forbigående. Et eksempel på dette er forsinket overfølsomhedsreaktion. Her kan det tage den allergiske reaktion op til 72 timer for at manifestere sig. Disse reaktioner i immunsystemet er ofte IgG-medieret og sker ofte i forbindelse med fødevarer.

Derudover kan praktiserende læger også bruge udtrykket allergi til at beskrive andre immunsystemet reaktioner, herunder uspecificerede overfølsomhed eller intolerans, som ikke er klassiske allergiske reaktioner. De er i stedet uønskede sundhedsskadelige virkninger, der er forekommet på grund af miljømæssige eksponeringer.

En nyttig teori om allergi er den samlede belastningsteori, som siger, at for nogle mennesker er det måske ikke være nok at blive udsat for et enkelt allergen for at udløse en symptomatisk reaktion, men ved udsættelse for flere allergifremkaldende stoffer inden for kort tid opstår en allergisk reaktion. For eksempel, lad os sige, at man er allergisk over for komælk og cypres pollen. Man kan sagtens drikke mælk dagligt uden at få en allergisk reaktion, men hvis cyprespollenet er til stedet får man en allergisk reaktion.  Dette kan behandles ved at undgå at drikke mælk i pollensæsonen, derved mindskes symptomerne uden af benytte sig af symptomatisk medicin.

Allopatiske behandling af allergi

Grundlæggende allopatiske medicinske behandlinger afhænger ofte af at hæmme den allergiske reaktion. Antihistaminer (Chlor-trimetron, Benadryl, osv.) er et godt eksempel. Andre typer af lægemidler, der anvendes til behandling af allergisk rhinitis eller astma, omfatter dem, der virker på nervesystemet (Albuterol, adrenalin), cortico-steroider (prednison), og decongestants.

Vestlig medicin understreger også vigtigheden af at undgå allergenerne, hvis det er muligt, og brugen af luftfiltre til at reducere eksponeringen. Når unddragelse eller fjernelse er umuligt eller upraktisk, kan det næste niveau af behandlingen desensibilisering, indsprøjtning af små mængder af allergen i gradvist stigende doser for at neutralisere antallet af antistoffer til stede over en periode.

Selvom allopatiske medicin er meget effektivt til behandling af allergiske reaktioner, er bivirkninger såsom døsighed hos nogle mennesker, undertrykkelse af immunsystemet eller for stor afhængighed af medicin årsag til, at mange søger alternative tilgange til forvaltningen af deres allergi. Mange henvender sig til sin akupunktør (akupunkturklinik) for rådgivning og behandling.

Allergier, luftvejssygdomme og traditionel kinesisk medicin

TCM kigger på allergi i forhold til vind, samtidig bemærker TCM hvordan symptomerne kommer og går hurtigt, og hvordan de bevirker overbelastning, og gør at en person gerne vil undgå blæsende vejr. Du kan mangle beskyttelse i forhold til vind eller Wei Qi.  Det vi i vesten bedst forbinder med Wei Qi er resistens over for forkølelser og andre luftvejsinfektioner. Hvis man mangler Wei Qi bliver man nemt forkølet, samtidig er ens symptomer særligt slemme i foråret og efteråret samt i perioder, hvor der er meget blæsende.

En akupunktør kigger efter sikre tegn på allergi ved hver enkelt person. Princippet er at behandle det hele menneske. Mennesker med kronisk allergi har ofte problemer med milten, nyrerne samt lungerne. Målet med akupunktur er at lave en plan, der omhandler personens akutte symptomer og give lettelse, og en plan der omhandler det underliggende immunsystems ubalance, som menes at være årsagen til personens allergi.

Behandlinger omfatter ofte diætændringer og brug af udvalgte naturlægemidler og akupunktur.

Lad os se på et eksempel på TCM behandling for allergi. John har haft symptomer på akut allergi i en måned, han har nyst, haft løbende næse, forøget slim produktion, træthed og periodevis tynd afføring.

Efter at have hørt hans historie og lavet undersøgelse vurderede hans akupunktør hans tilstand i forhold til TCM og derunder forsømmelse af Wei Qi i forbindelse med svagheder i lunger og milt. John blev givet Minor Blue Dragon formel, som skaber passage i luftvejene, han blev også givet Astra 8, et naturlægemiddel brugt til tonisk lungekræft og milt Qi. Han blev også bedt om at minimere indtagelsen af mejeriprodukter og meget sød og krydret mad. Da Johns tilstand blev forbedret, lavede han og hans akupunktør en plan til at styrke hans immunforsvar som forberedelse til næste års allergisæson. I planen skulle hans udskifte kaffe med grøn te, som er rig på katekiner, der har anti-allergi effekt. Han skulle også tage quercetin og bioflavinoid, der stabiliserer mastcellerne, og dermed bremser frigivelsen af histamin og andre kemikalier i forbindelse med allergi.