Akupunktur og Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk og akupunkturForhøjet blodtryk – også kaldet hypertension – er farligt, og det skal behandles! Desværre har den medicin, der oftest benyttes til at regulere og sænke for højt blodtryk, en lang række bivirkninger, og derfor tyr mange til alternativer. Her har akupunktur efterhånden vundet indpas som en effektiv behandling af forhøjet blodtryk.

Vi behandler forhøjet blodtryk med akupunktur, kinesisk medicin og vejledning om kost

Forhøjet blodtryk kan skyldes en lang række faktorer. Som læger diagnosticerer vi din tilstand, og derefter vurderer vi, hvordan behandlingen bedst gennemføres. Ofte vil din kost og levevis være en del af årsagen til det høje blodtryk, hvorfor vi vil rådgive dig om, hvordan du kan forebygge ved hjælp af indtag af varierende kost. Udover rådgivning vil akupunktur -og traditionel kinesisk medicin også indgå i behandlingen.

Hvad er et normalt blodtryk?

Et normalt blodtryk vil, i hvile, ligge mellem 100-140 (systolisk) og 60-90 (diastolisk). Har man et blodtryk under 100/60 mmHg, kaldes det for hypotension, og ligger det over 140/90 mmHg, kaldes det hypertension. Ligger blodtrykket uden for disse referencer, bør man tale med sin praktiserende læge.
 Hypertension er en kendt risikofaktor for blodpropper og hjerte-kar-sygdomme, for eksempel apopleksi og forstørret hjerte. Det bør derfor reguleres med motion, diæt, rygestop og eventuelt med medicinsk behandling.
 Hypotension kan medføre svimmelhed og besvimelser, fordi der ikke kommer blod nok til hjernen. Konstant hypotension kan føre til, at organerne ikke får blod nok, hvilket blandt andet ses ved akut kredsløbschok.

Mere offentliggjort forskning

En tysk undersøgelse offentliggjorde i juni 2007 at akupunktur i betydelig grad mindsker både det systoliske og det diastoliske blodtryk. Omfanget af blodtryksreduktion ved akupunkturbehandlinger var sammenlignelig med dem, der ses i forbindelse med antihypertensiv medicin eller aggressive livsstilsændringer, herunder radikale saltrestriktioner.

I undersøgelsen blev 160 ambulante patienter med ukompliceret, mild eller moderat hypertension randomiseret til seks ugers akupunktur, der blev udført af kinesiske læger. Patienterne skulle gennem 22 sessioner, der hver varede 30 minutter. Ved udgangen af de seks uger var det ambulante systoliske blodtryk og det diastoliske blodtryk stærkt reduceret ved de patienter, der havde fået en akupunkturbehandling (5,4 mm Hg og 3,0 mm Hg).

Efter seks måneder kunne forskerne konkludere, at akupunkturbehandlingerne var medvirkende til at blodtrykket blev lavere.