Slagtilfælde og akupunktur hjælp

slagtilfælde og akupunkturI Kina ses der færre eksempler slagtilfælde end i de vestlige lande, samtidig med, at der forefindes bedre muligheder i form af genoptræning efter et slagtilfælde. Det er ikke, fordi kinesere er fysisk forskellige fra Europære, men på grund af forskelle i kost, livsstil og behandlingen efter et slagtilfælde.

Funktionen af kinesisk medicin

Teorien bag kinesisk medicin anerkender fire patologiske faktorer inden for slagtilfælde: Vind, ild, slim og synovial væske. Desuden er der fire medvirkende faktorer til slagtilfælde, relateret til livsstil: følelsesmæssig stress, overarbejde, dårlig kost, og overdreven seksuel aktivitet.

Fordi der er en række medvirkende faktorer til slagtilfælde, og disse faktorer har tendens til at spille ind over en længere periode og fordi slagtilfælde selv kan manifestere i en række måder, kan det være vanskeligt at diagnosticere den nøjagtige årsag til et slagtilfælde. Men husk, at slagtilfælde ikke “bare sker” uden nogen egentlig grund. Flere af følgende livsstilsfaktorer kunne i sidste ende resultere i et slagtilfælde efter en given årrække.

Det kan drejer sig bl.a. om:

  • Lange arbejdstider under stressende vilkår uden tilstrækkelig hvile
  • Fysisk overanstrengelse, herunder overdreven anstrengende sportsaktiviteter, følelsesmæssige belastning
  • Uregelmæssige spisevaner, overdrevent forbrug af fedtstoffer, mejeriprodukter, fedtet eller stegt mad, sukker, eller alkohol
  • Overdreven seksuel aktivitet (hvad der udgør “overdreven” seksuel aktivitet afhænger af alder og generelle fysiske tilstand af individet).

De indre organer vil med størst sandsynlighed blive svækket som følge af disse faktorer.

Forebyggelse af slagtilfælde med kinesisk medicin

Det er selvsagt, at den mest effektive måde at forhindre et slagtilfælde opstår, er ved at ændre de livsstilsfaktorer, der fører til slagtilfælde. Fysisk arbejde og motion bør være tilpasset alder og fysiske tilstand og bør ledsages af passende hvile.

Det samme råd gælder for seksuel aktivitet.

Det er vigtigt for alle at lære at håndtere stress, især mennesker med en historik af hjerte-kar problemer. Afslapning, meditation og blid motion som yoga eller Tai Chi er bevist måder at sænke blodtrykket og stress-relaterede kemikalier i kroppen (Gåture i naturen er også effektive).

En af de vigtigste faktorer er kost. Den traditionelle kinesiske kost har et højt fiberindhold og et lavt indhold af fedt, sukker og mejeriprodukter. Det ses igen og igen rundt om i verden, at befolkninger, der spiser denne type kost har drastisk lavere forekomst af hjerteanfald, slagtilfælde og diabetes end befolkningen, der spiser den typiske moderne vestlige kost.

En nyttig kinesiske urt, der kan bidrage til at forebygge slagtilfælde er ginkgo biloba (bai Guo I). Denne krydderurt er blevet fænomenalt populær i Europa, med tyve millioner mennesker, der tager det regelmæssigt. Harvard University’s, Dr. Elias Corey, der offentliggjorde sin forskning om ginkgo i 1988, viste at ginkgo stimulerer (blodgennemstrømningen i hjernen).

Dette kan ikke kun forbedre ens mentale funktion, men kan forhindre blodlegemer i at danne blodpropper i hjernen. Forskning viser, at ginkgo øger blodcirkulationen, styrker den mentale kapacitet, sænker kolesteroltal og har fordele hos Alzheimers patienter samt forhindre slagtilfælde og hjerteanfald. For at opnå maksimal effekt bør ginkgo tages i en passende dosis. Da der ikke findes nogle standarder inden for doseringen af ginkgo, kan det være svært at sige hvilken dosis man skal have, da det kan variere fra person til person. Dog vil 1500 MGM om dagen være passende for det fleste personer.

Behandling af slagtilfælde med akupunktur og kinesisk medicin

I forbindelse med Kinesisk medicin skelnes der mellem to hovedtyper af slagtilfælde. Den mest alvorlige type angriber de indre organer samt energi veje (meridianer), den mildere type angriber kun meridianer. Ved at behandle den alvorlige type, hjælper akupunktur og kinesisk naturmedicins formler kombineret med vestlig medicin til at slappe af, undgå spasmer, åbne for meridianerne, løsne slim, og give et lavere blodtryk. Patienter med den mildere type af slagtilfælde behandles primært med akupunktur til at åbne energikanalerne og fremme Chi og blodgennemstrømningen.

Akupunktur er den mest populære behandling for patienter med slagtilfælde i Kina, hvor 85 % af patienterne behandles effektivt med metoden.

Da Margaret Naeser, professor med speciale i neurologi, ved Boston University School of Medicine, rejste til Kina i 1980’erne, blev hun overrasket over at se, at akupunkturbehandlinger blev anset for at være den vigtigste del af slagtilfælde rehabilitering på kinesiske hospitaler. Hun var endnu mere imponeret, da hun så, hvor effektiv en sådan behandling var, og begyndte at studere akupunktur videnskabeligt, da hun vendte hjem. Siden da er videnskabelige beviser kun vokset i Vesten via forskning.

En kontrolleret undersøgelse foretaget på Lund Universitetshospital i Sverige har givet flere interessante resultater. Den fandt, at en gruppe på 38 patienter, der fik akupunktur behandlinger to gange om ugen i ti uger meldte om betydelige forbedringer inden for gang, balance, følelser, livskvalitet, let daglig aktivitet og mobilitet i sammenligning med en kontrolgruppe på 40 patienter, som ikke modtog akupunktur behandlinger. Gruppen der modtog akupunktur tilbragte færre dage på plejehjem og rehabiliteringsfaciliteter end gruppen som ikke modtog akupunktur. Dette medførte en gennemsnitlig besparelse på $ 26,000 pr. patient. I den efterfølgende periode, blev det konstateret, at et år efter at have lidt af deres slagtilfælde og modtaget behandling, boede 89% af patienterne i Akupunktur gruppen hjemme, mod 66% af patienterne i kontrolgruppen.

Videnskabelige undersøgelser viser, at akupunktur kan lette nerve regenerering, ved tilfælde af blodviskositet, undgå sammenlægning af blodceller, udvide blodkar ved at udløse frigivelse af hormoner, og hjælpe overlevende nerveceller med at finde nye veje, effektivt ved at omgå beskadigede dele af hjernen. Akupunktur har også vist sig at være nyttigt i behandlingen af hovedpine, svimmelhed og forhøjet blodtryk hos patienter med slagtilfælde.

Behandling af patienter med slagtilfælde med akupunktur er en af mine specialiteter. Jeg har behandlet mange patienter med slagtilfælde i både Kina og USA, og de forbedrer typisk ikke blot deres mobilitet og styrke, men også i deres følelsesmæssige respons, da de bemærker en forbedring i deres tilstand, samt føler sig mindre deprimeret og er motiveret til at gøre deres øvelser. Jeg kan ikke udtrykke nok hvor dejligt det er at hjælpe folk med at forbedre sig og føle håb igen.