Ansigtslammelse og akupunktur

akupunktur og ansigtslammelseAnsigtslammelse vil sige, at de muskler, der bevæger ansigtet, er lammede. Dette sker, når nerven til ansigtets muskulatur (nervus facialis), eller den del af hjernen, der styrer denne nerve, ikke fungerer som den skal. Man har to ansigtsnerver, og ofte er kun en af de to påvirket ved ansigtslammelse, og der ses derfor kun lammelse af musklerne i den ene side af ansigtet. Den hyppigste form for ansigtslammelse kaldes ’Bells parese’, og årsagen til ansigtslammelsen kendes ikke. Ansigtslammelse kan desuden skyldes:

 • Infektion med virussen herpes simplex
 • Skoldkoppevirus (varicella zoster)
 • Borrelia-bakterier (sidstnævnte kan overføres ved bid af skovflåt)
 • I sjældne tilfælde ses ansigtslammelse som komplikation til akut mellemørebetændelse
 • Apopleksi – blodprop eller blødning i hjernen
 • Nervebetændelse som for eksempel Guillain-Barré-syndrom
 • Kraniebrud i undersiden af kraniekassen
 • Hjernetumor eller tumor i kindens store spytkirtel

Symptomer på ansigtslammelse

Ansigtet vil se asymmetrisk ud, hvis kun den ene side er lammet. Der kan ses hængende mundvig og øjenomgivelser, dog er følesansen normal. Følgende bevægelser er vanskelige at udføre:

 • Smile
 • Puste kinderne op
 • Spidse læberne (som hvis man skal kysse)
 • Knibe øjnene sammen
 • Rynke panden

Der kan have været forudgående ubehag eller smerter omkring øret, og der kan være nedsat hørelse. Smagssansen på den forreste 2/3 af tungen kan også være påvirket.

Hvis ingen af de ovenstående bevægelser kan udføres, skyldes ansigtslammelsen en skade på nerven i dens forløb fra hjernen og til musklerne, og dette kaldes en perifer facialisparese. Hvis årsagen til ansigtslammelse er skade på selve nervecellerne, hvorfra nerven udgår, kaldes det en central facialisparese. Det vil da være muligt at rynke panden og eventuelt at knibe øjnene sammen på den lammede side, da den del af ansigtsnerven, der løber til de øverste ansigtsmuskler, styres fra nerveceller to forskellige steder i hjernen. De øvrige dele af ansigtet vil være lammede, som ved
 den perifere facialisparese.

Behandling af ansigtslammelse

Ved perifer neuropati hindres strømmen af Qi (energi) og blod i arme og ben. Behandlingen søger at udbrede Qi og blod i de berørte områder, således at cirkulationen bliver forbedret. Dette medfører at, nervevævet reparerer nervefunktioner og reducerer smerterne.

Ved perifer neuropati viser der sig mange forskellige symptomer  Orientalsk medicin har til formål at behandle de enkelte symptomer  afhængigt af, hvad der har forårsaget neuropatien, og hvordan det manifesterer sig ud i kroppen.

Både din akupunktør og din læge vil bidrage til at skabe et klart billede af dine behandlingsbehov  hvorfor de bedre kan lave en behandlingsplan specielt til dig.

Ud over akupunktur kan andre metoder såsom transkutan elektronisk nervestimulation (TENS), der anvender små mængder elektricitet til at blokere smertesignaler, kutanakupunktur, naturmedicin og fysisk terapi kombineres for at opnå hurtigere resultater. Baseret på vores erfaringer, hvor en patienten bliver behandlet i tide, kan patienten hurtigt opnå gode resultater.

Hvad er kutan akupunktur?

Kutan akupunktur er brugen af akupunkturnåle til at stimulere et overfladeområde og dermed fremme en jævn strøm af Qi og blod.

“Den Plum blomstrenål” og “Seven Starnål” er særlige værktøjer, der er sammensat af mange nåle. De bruges ofte til behandling af perifer neuropati. Ofte begynder behandlingen ved tæer eller fingre og slutter ved ben og arme.

Book en tid i klinikken med det samme – Se hvornår der er tid i vores bookingsystem eller ting til os