Mavesyre ubalance og akupunktur

Traditionel kinesisk medicinsk teori for fordøjelse
syreubalance og mavesystemI traditionel kinesisk medicinsk teori er milten nøglen til mave-tarmkanalen. Milten har hovedansvaret for at “omdanne” og “transportere” fødevarer i kroppen og udskille affaldsstoffer. Milten og maven er Yin / Yang-partnere, og begge kan udvikle karakteristiske problemer. Milten skal være ret fugtig for at kunne fungere godt, men hvis den bliver mangelfuld i Chi, bliver den overvældet af fugt, og en patologisk tilstand af fugt (eller fugtig varme) vil sætte sig i kroppen.

Maven, på den anden side, skal være på den tørre side, for at den kan fungere godt. Når maven er i ubalance kan den nemt blive overophedet, og i en smertefuld tilstand. Andre organer, især leveren, kan også bidrage til mave-tarm-lidelse. De fire mest almindelige mønstre som ses, når mave-tarm-problemer er differentieret, er som følger:

 • Spleen Chi Deficiency, som er forårsaget af kronisk træthed eller kronisk sygdom
 • Damp varmeisolering, som er forårsaget af forkert kost, miljømæssige faktorer, eller infektioner
 • Disharmoni i lever og milt, som er forårsaget af følelsesmæssige forstyrrelser
 • Spleen og nyre Yang Deficiency, som er forårsaget af kronisk sygdom eller alderdom.

For at behandle disse ubalancer bruger kinesiske læger almindeligvis akupunktur, urtemedicin og Moxibustion. Når de anvendes korrekt, balanceres Yin og Yang, Chi og Blod harmoniseres,  organerne næres, og fugtig varme fjernes.

Tilstande, der reagerer godt på akupunktur, Moxibustion, og urtemedicin omfatter:

 • Gastrointestinale infektioner så som virus infektioner fra rotavirusbakterier
 • Infektioner fra salmonella, Shigella eller Escherichia coliinflammatoriske
 • Sygdomme som kronisk gastritis, atrofisk gastritis, kronisk enteritis
 • Gastroenteritis mavesår, så som sår på tolvfingertarmen og mavesåromløb
 • Problemer i mave-tarmsystemet så som blødninger i mave-tarmkanalen
 • Tarm kramper
gastrointestinale tumorer så som mavekræft
 • Tumorer i tyndtarmen,
 • Tyktarmskræftinflammatoriske tarmsygdomme, så som colitis ulcerosa og Crohns
 • Sygdom og andre forhold så som irritabel tyktarm og korte tyktarm.

Moxibustion for tilstande i maven

Traditionel kinesisk medicin beskæftiger sig med adskillige healing-teknikker til behandling af patienter – herunder akupunktur, naturlægemidler formler og Moxibustion. Akupunktur og urter er kendt af de fleste mennesker i dette land, men Moxibustion er mindre kendt. Moxibustion er en terapeutisk teknik, der anvender en antændt kegle eller stok, bynke eller andre lægeplanter over den berørte del af kroppen eller på akupunkturpunkterne. Moxibustion bruges ofte til at varme kolde forhold op, men det er også en effektiv behandling mod visse former for inflammation og kan bruges til at behandle de fleste mave-tarm tilstande.

Videnskabelige dokumentation

Hvordan forklarer vi disse gavnlige virkninger af kinesisk medicins metoder i en moderne klinisk forstand? Hvordan virker det set fra biomedicinsk synspunkt? Talrige moderne undersøgelser, de fleste af dem gennemført på Kinas førende forsknings- og undervisningsinstitutter og i hospitaler, viser at akupunktur, Moxibustion, og urtemedicin kan medføre bio-kemiske ændringer.

Et par eksempler:

Ekskretionsorganerne Sats for D-Xylose. “Den ekskretionsorganerne” på D-Xylose er et indeks over absorberingsfunktion i tarmene. Patienter med kronisk gastritis, kronisk enteritis eller mavesår har tendens til at have en lavere ekskretionsorganerne på D-Xylose. En række kliniske undersøgelser i Kina viser, at akupunktur og Moxibustion kan øge D-Xylose ekskretionsorganernes sats betydeligt.

Serum gastrin. Gastrin er et hormon i fordøjelseskanalen, som hovedsageligt udskilles af celler i maven som reaktion på at spise mad. Gastrin forårsager, at maven producerer mere syre og stimulerer sammentrækning af muskler i væggen i maven, ileum, og colon. Denne sammentrækning er et fremdriftsmiddel for mad gennem fordøjelseskanalen. En meget nylig undersøgelse på Hospital i Sichuan Academy of Traditional chineese medicine konstaterer, at Moxibustion (MOXA lavet med astraglus, codonopsis osv.) på akupunkturpunkter St 36, Ren 4, og Ren 12 kan hæve serum gastrin niveau.

T-lymfocytter og deres undergrupper. T-lymfocytter og deres undergrupper afspejler status af cellers “immune” funktioner. Der findes betydelige beviser for, at Spleen mangelfulde patienter har en lavere immunfunktion på cellulært niveau. Kliniske studier i Kina viser, at akupunktur og Moxibustion kan øge T-lymfocytter og deres undergrupper i blodet.

Immunoglobuliner. Mange patienter med mave-tarmkanalen synes at have en lavere immunrespons end normalt. Immnuglobulins er proteiner i blodets serum og vævsvæsker, som produceres af celler i immunsystemet. De bidrager til at ødelægge antigen-bærende mikroorganismer i blodbanen og væv. Omfattende forskning viser, at Moxibustion ADT akupunkturpunkter St 36, Ren 12, og Ren 8 kan øge niveauet af Immnuglobulins Ig A, Ig G, Ig M, og dermed gavne en række helbredsmæssige forhold som kronisk gastritis, antral gastritis, mavesår, atrofisk gastritis, gastroduodenale sår, og gastroptosis (mave “faldt” fra normal position).