Uregelmæssig menstruation er slet ikke så sjælden, og det kan være en stor belastning for en kvinde. Der kan være mange forskellige grunde til, at du lider af uregelmæssig blødning (menstruation). Uregelmæssig menstruation er blot en af flere menstruationsforstyrrelser:

  • Manglende menstruation (amenorre) – Udeblivende, forsinkede og/eller svage blødninger.
  • Smertefuld menstruation (dysmenorre).
  • Uregelmæssige blødninger (metrorragi eller oligomenorre).
  • Kraftige og langvarige blødninger (menorragi).

Kontakt lægerne på Vesterbro og få hjælp ved uregelmæssig menstruation

Hvad er årsagen til uregelmæssig menstruation?

Hos de yngre piger kan de første menstruationer være uregelmæssige, og man venter derfor typisk nogle måneder, før man begynder en udredning. Hos kvinder der kommer i overgangsalderen, vil de sidste menstruationer typisk også være uregelmæssige – de vil være aftagende i styrke og varighed ligesom intervallet mellem dem bliver længere.

Hormonelle forandringer kan være selvpåførte i form af spisevægring (anorexia nervosa og bulimi) eller ved udøvelsen af eliteidræt. Derudover kan p-piller, hvis de ikke indtages regelmæssigt, eller hvis der anvendes p-piller med for svag styrke, give uregelmæssig menstruation.

Menstruation er en meget kompliceret proces, hvor mange hormoner, organer og nervesystemet arbejder sammen. Det er først og fremmest hormonerne, der har indvirkning på menstruationen. Hvis hormonerne svinger lidt, svinger cyklussen også. Hvis man har meget uregelmæssig menstruation, kan det være en god ide at få målt hormonerne i blodet.

Vægt påvirker også hormonbalancen og dermed menstruationen. Er du overvægtig kan det være en god ide at se nærmere på akupunktur som slankekur.

Mere om uregelmæssig menstruation

For kunne menstruere må du have østrogen, hvilket kroppen kun kan producere, hvis den har tilstrækkeligt meget fedtvæv. Hvis der er sket store forandringer i dit liv, eller du har ændret din diæt, skal kroppen bruge et par måneder til at justere sig. P-piller kan give kraftigere eller svagere blødninger, end du er vant til, og for nogle kan det endda betyde, at de bløder lidt mellem menstruationerne. Sker det for dig, må du bede din læge om at finde nogle andre piller, der ikke giver disse bivirkninger.