Behandling af gigt med akupunktur (smerter)

gigt og akupunkturGigt er en af de mest udbredte sygdomme i Europa og er den førende årsag til invaliditet. Ifølge EU Centers for Disease Control og Forebyggelse er én ud af hver femte person berørt (omkring 60 millioner mennesker).

For de fleste mennesker kan gigt smerter og betændelse ikke undgås, når kroppen ældes. Faktisk viser de fleste mennesker over 50 år tegn på gigt. Heldigvis kan gigt ofte lindres ved hjælp af Akupunktur og orientalsk medicin.

Hvad er gigt?

Gigt er ikke kun 1 sygdom, det er en kompleks lidelse, der omfatter mere end 100 forskellige betingelser og som kan påvirke folk på alle stadier af livet. To af de mest almindelige former er slidgigt og ledgigt. Selvom disse 2 former for gigt har meget forskellige årsager, risikofaktorer og virkninger på kroppen, deler de ofte fælles symptom – vedvarende ledsmerter.
 Slidgigt (OA) er den mest udbredte form for gigt i EU, der siges at berøre 21 millioner voksne. OA begynder med opdelingen af ledbrusk, hvilket resulterer i smerter og stivhed. OA påvirker normalt leddene i fingre, knæ, hofter og ryg. Andre led som er mindre hyppige berørte er håndled, albuer, skuldre og ankler. Når OA er fundet på et unormalt sted, er der normalt tale om en skade. Arbejdsrelaterede gentagne skader og fysiske traumer kan bidrage til udviklingen af OA. Hvis du har et fysisk hårdt arbejde med gentagne bevægelser osv. kan du være i stor risiko for OA i knæet.

Reumatoid gigt (RA) kan påvirke mange forskellige led. Betændelse i fælles foring, kaldet synovium, kan forårsage smerte, stivhed, hævelse, varme og rødme. De berørte områder kan også miste sin form, hvilket resultere i tab af den normale bevægelighed. RA kan vare i lang tid og kan også være en sygdom, der er i dvale  (få til ingen symptomer).

Diagnosticering og behandling af Gigt med Akupunktur og orientalske medicin

Ifølge kinesisk medicinsk teori, opstår gigt, når konjunktur strømmen af Qi i meridianer bliver blokeret. Denne blokering kaldes, “bi”  type smerter og er grundigt undersøgt. Den skal som behandles med en kombination af akupunktur og / eller kinesiske urter.

Akupunktur og Orientalsk Medicin har vist sig at være yderst effektiv til behandling af smerter og inflammation i forbindelse med alle typer af gigt. De akupunkturpunkter og krydderurter, der anvendes, afhænger af, om blokaden af Qi (gigt) er forårsaget af vind, kulde, fugt eller fugtig varme.
Traditionel kinesisk medicin anerkender ikke gigt som ét særligt syndrom. I stedet har det til formål at behandle specifikke symptomer, som er forskellige for hver person. Der bruges en række forskellige teknikker såsom akupunktur, kinesiske urter,  livsstil / kostanbefalinger og energiske øvelser til at genoprette de ubalancer, der findes i kroppen.

Hvis 10 patienter er i behandling med orientalsk medicin for ledsmerter, vil hver af de 10 patienter få en unik, tilpasset behandling, med forskellige akupunkturpunkter, forskellige urter samt forskellige livsstils – og kostanbefalinger. Din akupunktør vil undersøge dig, tage et kig på din begyndende tilstand og lære dine symptomer at bestemme din kinesiske diagnose og vælge de passende akupunkturpunkter og behandlingsplan.

Akupunkturbehandling

Akupunkturpunkter til behandling af gigt er placeret over hele kroppen, ikke bare direkte over det berørte område. Under akupunkturbehandling, placeres små nåle langs dine ben, arme, skuldre, og måske endda din lille tå!

Der siges at være lidt følsomt at få indsat akupunktur nåle. De er så tynde, at flere akupunktur nåle kan gå ind i midten af en kanyle. Sjældent er der et kort øjeblik af ubehag når nålen trænger ind i huden, men når nålene er på plads, slapper de fleste mennesker af og falder i søvn under hele behandlingen.

Længde, antal og hyppighed af behandlinger vil variere. Typiske behandlinger tager fra fem til 30 minutter, og patientens behandles en eller to gange om ugen. Nogle symptomer er lettet efter første behandling, mens mere alvorlige eller kroniske lidelser ofte kræver flere behandlinger.

Kinesiske Urter mod Gigt

Der er mange kinesiske plantelægemidler, der er godt for gigt. Din akupunktør vil undersøge dig, tage et kig på den begyndende tilstand og lade dine symptomer afgøre, hvilke urter der er bedst for dig.

Her er nogle almindeligt anvendte kinesiske urte opskrifter for gigt:

  1. Fjern Smertefuld Obstruktion afkog (juan bi tang) – For ledsmerter stiger i takt med kulde og eventuelt ledsaget af tyngde og følelsesløshed i lemmerne.
  2. Kanel Twig, Peony, og Anamerrhena afkog (gui zhi Shoa du zhi mu tang) – For hævede og smertefulde led, der er varme at røre ved og værre om natten.
  3. Angelica pubescens og Sangjisheng afkog (du Huo ji Sheng Tang) – For tunge og smertefulde fornemmelser på faste steder i nedre del af ryggen og underekstremiteterne ledsaget af svaghed og stivhed.

Undersøgelser om Akupunktur og Gigt

Flere undersøgelser har vist, at akupunktur kan hjælpe folk med gigt og beslægtede auto-immune sygdomme.

I et skandinavisk studie havde 25 procent af gigt patienter, som havde været planlagt til knæoperationer aflyst deres operationer efter akupunkturbehandling. I undersøgelsen sammenlignes akupunktur med råd og motion til behandling af slidgigt i hoften. 32 patienter som venter på en total hofte var opdelt i 2 grupper. Én gruppe fik en 10-minutters og fem 25-minutters sessioner af akupunktur, og den anden gruppe modtog rådgivning og hofte øvelser over en 6-ugers periode.

Patienterne blev vurderet for smerte og funktionsdygtighed: Patienter i akupunktur gruppen viste signifikante forbedringer, mens der ikke væsentlige ændringer blev rapporteret væsentlige ændringer i den gruppe, der modtog rådgivning og øvelsesterapi. Resultaterne af denne undersøgelse viser, at akupunktur er mere effektiv end gode råd og motion til behandling af slidgigt i hoften.

En anden undersøgelse på University of Maryland viste, at ældre gigt patienter med smerter i knæet på grund af gigt forbedrede sig væsentligt, når akupunktur blev tilføjet til deres behandling.

Det randomiserede kliniske forsøg, udført på University of Maryland School of Medicine, afgjorde om akupunktur var en klinisk sikker og effektiv adjuverende terapi for ældre patienter med slidgigt i knæet.

Undersøgelsen beskæftigede sig med disse spørgsmål:
1 Ville tilføjelse af akupunktur til almindelig behandling hjælpe med at opnå en ekstra smertelindring?
2 Ville virkningerne af akupunktur være der stadigvæk, 4 uger efter sidste behandling?
3 Ville akupunktur have nogen bivirkninger?

73 patienter blev tilfældigt opdelt i 2 grupper. En gruppe fik to gange om ugen akupunktur behandlinger og konventionel behandling i 8 uger, og den anden gruppe fik konventionel behandling alene.

Patienter, der fik akupunktur havde en betydelig smertelindring og viste forbedring i funktion. De der ikke modtog akupunktur viste ingen signifikant ændring. Ingen patienter rapporterede bivirkninger fra  akupunktur behandling.

Sikker Alternativ til Medicin

Selv uden de undersøgelser, fortsætter popularitet af akupunktur for gigt med at vokse, fordi flere og flere mennesker har fundet betydelig lempelse fra Oriental Medicine uden negative bivirkninger, der ofte opleves ved vestlige lægemidler.

Livsstil og Kost instruktioner

Din kost spiller en afgørende rolle i at hjælpe dig med at undgå eller kontrollere gigt. Det første mål for en sund kost er vægttab, hvis du er overvægtig. At være overvægtig kan medføre yderligere stress til dine led.

Den anden er, at spise en afbalanceret og varieret kost, da dette kan lette smerter fra gigt pga. ekstra vitaminer og mineraler, der holder dine led sunde. Undgå fødevarer såsom mejeriprodukter og fedtet eller krydret mad.

Hvis du har gigt eller knæ / hofte smerter, kan vitamin C og vitamin D hjælpe med at forhindre ødelæggelse af knogler og brusk. Og en multivitamin kan hjælpe med at sikre, at du altid får den ernæring du behøver.

Her er nogle andre sunde (og velsmagende) valg at medtage i din kost.

Ingefær – Er naturlig anti-inflammatorisk, fås som pulver ekstrakter i kapsler samt alkohol-baserede ekstrakter. Følg dosering anvisningerne på etiketten. Eller lav te ved at kombinere en halv teskefuld revet ingefær med kogende vand. Overdæk og lad hvile i 10 til 15 minutter, derefter tilføjes honning efter smag.

Frisk ananas – bromelain, et enzym i ananas, reducerer inflammation. Vær sikker på, at ananassen er frisk, ikke på dåse eller frosne.

Kirsebær – Nyere forskning har vist, at kirsebær er en glimrende kilde til næringsstoffer, der kan medvirke til at reducere ledsmerter og inflammation i forbindelse med gigt.

Fisk – koldtvands fisk som laks og makrel indeholder omega-3 fedtsyrer, som hjælper med at holde leddene sunde samt mindske smerter og hævelse. Hvis du ikke kan lide fisk, overvej at supplere din kost med fiskeolie kapsler.

Gurkemeje – En anden naturlig anti-inflammatorisk. Se efter en ekstrakt af hele gurkemeje, i helsekost butikker.